T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Milli Eğitim Vakfı İlkokulu

Rehberlik Servisini Tanıyor muyuz?

Okul rehberlik hizmetlerinin esasını oluşturan rehberlik kavramına genel bir bakışımızın olabilmesi için önce rehberlik nedir? sorusuna cevap bulmamız gerekmektedir. Rehberlik; bireyi tanımak, bireyin kendi kendisini tanımasına yardımcı olmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir şekilde uyabilmesi ve böylece KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLMESİ için ilgili profesyonel kişilerce (Psikolojik Danışmanlar-Rehber öğretmenler, öğretmenler) bireye yapılan sistematik yardımdır.

        

Rehberlik hizmetleri, bütün öğrencilere açık bir bürodur. TÜM ÖĞRENCİLER, herhangi bir problemleri olsun veya olmasın görüşme yapabilirler. Rehberlik hizmetleri, sadece uyum sorunu gösteren veya başarısız olan öğrencilere değil; kendini tanıma, geliştirme ihtiyacında olan HER BİREYE AÇIK BİR HİZMETTİR.

        

Rehberlik hizmetlerinden yararlanabilmenin İLK ŞARTI GÖNÜLLÜLÜKTÜR. Birey görüşme için istekli, sorunlarını açmaya ve yardım almaya hazır olmalıdır. Bunun için de karşılıklı GÜVEN sağlamak gerekir. Rehberliğin bir diğer temel ilkesi GİZLİLİKTİR. Gizlilik ilkesi, danışan ile danışman arasında geçen konuşmaların kesinlikle bir başka kişiye aktarılmaması demektir. Yapılan görüşmeler hakkında bir başkasına bilgi vermek veya yorum yapmak rehberliğin amacı ve rehberlik anlayışı ile bağdaşmaz.

        

Rehberlik bireyin yapamadığını onun YERİNE YAPMAK DEĞİLDİR, veya bireye doğrudan YAPILAN tek yönlü bir yardım değildir. Olayların nedenleri ve sonuçları hakkında karşılıklı tartışılarak, BİREYİN ÖNÜNE FARKLI SEÇENEKLER SUNULUR. Ve seçim yapabilmesi için yol gösterilir. Birey bu seçenekler içerisinden birini kendi isteği ve iradesi ile seçme hakkına sahiptir.

        

Kendini gerçekleştirmekte olan birey, kim olduğunu gerçekçi bir gözle algıladığı gibi kim olabileceği konusunda da daha tutarlı bir görüşe sahip olur. Geleceğe dönük, kendine saygı duyan ve kendini olduğu gibi kabul eden bir kişilik geliştirir.

        

Kendini gerçekleştirme olayı, birey için sadece okul dönemi değil, YAŞAM BOYU DEVAM EDEN BİR SÜREÇTİR. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri olarak yapılan etkinliklerden beklenen, yukarıda belirtilen özellikler bakımından, öğrencinin kendini geliştirme düzeyini olumlu olarak etkilemek ve uygun seviyeye çıkmasını sağlamada yardımcı olmaktır.       

                                                                                                                                    SEVGİYLE KALIN! 

                                                                                                                             Okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2014 - Güncelleme: 22.11.2022 13:29 - Görüntülenme: 1475
  Beğen | 0  kişi beğendi