T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Milli Eğitim Vakfı İlkokulu

Sayın Veli Çocuğunuz ile Okuyun

        Çocuğa Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

  •  Evinizde kitapların ulaşılabilir yerde olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun istediğinde kitaplarına eline alabilmesi ve onları inceleyebilmesi, okumayı sevmesi ve kitap okuma alışkanlığı açısından önemlidir.
  •  Çocuğunuzun kitaplarını saklayabilmesi için birlikte düzenlediğiniz ve süslediğiniz bir raf/dolap/kutu hazırlayabilirsiniz. Evinizde mutlaka ufak da olsa bir kitaplığınız olmalıdır.
  • Çocuklar ebeveynlerini model alarak gelişimlerine devam ederler. Ebeveyn olarak sizin ev içinde ne kadar kitap okuduğunuz çocuğunuz tarafından gözlenir. Bu sebeple anne-baba olarak çocuğunuz ile birlikte kitap okuma saatleri düzenleyebilirsiniz. Birlikte kitap okuma ardından sohbet etme aynı zamanda çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirmenin bir yoludur.
  • Çocuğunuza yatmadan kitap okumaya, okumayı öğrendikten sonrada devam etmeniz büyük önem taşır. Sizin ona yüksek sesle hikaye okumanız onun için ilişkisel doyum sağlar. Birlikte okuyacağınız veya onun yüksek sesle okuyacağı zamanlar, hikaye saatinden ayrı olmalıdır.
  • Çocuğunuzun her gece uyumadan kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için bir ayakkabı kutusunu boyayarak, kaplayarak ve süsleyerek başucuna koyacağı bir kitap kutusu yapabilirsiniz. En sevdiği kitaplarını, hediye gelen kitaplarını orada saklayabilir. Aynı zamanda çocuğunuza kitaplarını özenle okumayı ve kaldırmayı öğretebilir, gerekli durumlarda kitapları tamir etmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuğunuz ile kitap evlerine ziyaretlerde bulunun. Kitapçılarda sessiz konuşmanın gerekliliğinden bahsedebilir, seçtiğiniz kitapları inceleyebilirsiniz. Çocuklara uygun kitap fuarlarına geziler yapabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun olduğu ortamda kitap okuyun ve okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet edin. Çocuğunuzla okuduğunuz kitaplar hakkında fikirlerini (neleri beğendi/beğenmedi, hikayede kimler var, en çok hangi karakteri seviyor vb ) sorabilirsiniz. Aynı zamanda hikayenin sonunda ne olacağını düşünmesine ona soru sorarak teşvik edebilir, soyut düşünce becerilerini ve hayal gücünü destekleyebilirsiniz.
  • Hikaye kitapları seçerken çocuğunuza kitabı vermeden mutlaka hikaye kitabını baştan sona okumaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun sevdiği hikaye kitabı bir tiyatro oyuna dönüştürebilir, birlikte evinizde sahneleyebilirsiniz.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2017 - Güncelleme: 15.12.2017 14:15 - Görüntülenme: 272
  Beğen | 2  kişi beğendi